niedziela, 12 stycznia 2014

Wałeczki z mielonego mięsa w sosie pieczarkowym



Wałeczki:
0,5 kg mielonego mięsa z szynki
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
łyżeczka maggi
sól, pieprz

Zmiażdzony czosnek podsmażamy na oleju i dodajemy do miski z mięsem mielonym. Bułkę moczymy w wodzie i odciśnietą wrzucamy do mięsa. Dodajemy jajko sól i pieprz i maggi. Wyrabiamy masę mięsną formujemy wałeczki i smażymy na złoty kolor.

Sos pieczarkowy:

250 g pieczarek
1 cebula
2 szklanki bulionu
1-2 łyżki mąki
szklanka śmietany do zup i sosów
natka z pietruszki
sól, pieprz

W rondlu zeszklić cebulę pokrojona w drobną kostkę, dodać pokrojone w plastry pieczarki i chwile smażyć mieszając. Wlewać stopniowo bulion i zagotować. Mąkę bardzo dokładnie wymieszać ze śmietaną z dodatkiem łyżki gotującego się bulionu z pieczarkami ( wtedy śmietana się nie zważy) i dodać do bulionu, zagotować. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Przelać do większego garnka i dodać wałeczki. Przed podaniem posypać obficie drobno posiekaną natką z pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz surówką (przepisy na moim  blogu) :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz