• 500 g mąki pszennej
• 100 g otrębów pszennych
• 140 ml wody
• 100 ml mleka
• 25 g drożdży
• 3 płaski łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki oliwy
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut.
Mieszamy pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz..
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy dość gruby wałek, który kroimy na równe (ok. 3 cm) części. Z każdej części formujemy bułeczki (według własnego uznania formujemy w kształcie kulki, bądź krótkie wałeczki zawiązujemy na węzeł) układamy na papierze do pieczenia w odstępach minimum 2 centymetrów i pozostawiamy do wyrośnięcia przykrywając delikatnie ściereczką na ok. 30 minut.
Po 30 minutach bułeczki smarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.
Do ciasta można dodać siemię lniane, pestki słonecznika lub pestki dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz