poniedziałek, 13 stycznia 2014

Rolada rybna w galarecie


 Idealne danie dla osób dbających o linie :)

Skład:
1 kg filetów rybnych (mintaj, dorsz lub inne)
1 bułka namoczona w mleku
1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona ze szczyptą Vegety na oleju
2 jaja
6 łyżek kaszy manny,
4 łyżki bułki tartej,
posiekany koperek,
pieprz kolorowy i cytrynowy,
ugotowana marchewka.

Wykonanie: W maszynce do mięsa zemleć rybę, przysmażoną cebulę osączoną bułkę i marchewkę. Wbić jaja, dodać koperek, kaszę, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić masę. Uformować wałek, zawinąć go w lnianą ściereczkę, końce związać ułożyć w szerokim garnku, zalać bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu ok. 45 min. Gdy rolada ostygnie kroimy w grube plastry (ok. 1 cm). układamy na półmisku dekorujemy (jajkiem, groszkiem, marchewką, natką pietruszki). Rozpuszczamy żelatynę łączymy z bulionem i zalewamy roladę, odstawiamy do stężenia. Smacznego!!!

Świetnym dodatkiem do rolady jest sos chrzanowy - POLECAM!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz