wtorek, 7 stycznia 2014

Raffaello

Możecie wierzyć lub nie ale najlepsze ciasta piecze moja Mama! Smak tego ciasta przypomina mi czasy dzieciństwa... :) Spróbujcie zmierzyć się z Mamuśką - wrzucam przepis :)



Biszkopt:
·         4 jaja
·         1 szkl. cukru
·         1 szkl. mąki
·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek i delikatnie wymieszać. Piec 25 min. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, można nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Masa:
·         3 szkl. mleka
·         3 żółtka
·         3 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         ¾ szkl. cukru
·         cukier waniliowy
·         wódka do smaku
·         25 dkg masła
Wykonanie: w jednej szklance mleka roztrzepać ziółka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Masło utrzeć dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać wódkę. Wystudzone ciasto przełożyć połową masy, drugą częścią masy posmarować wierzch biszkoptu.
Posypka:
·         20 dkg masła lub margaryny
·         20 dkg wiórków kokosowych
·         2 łyżki cukru
Wykonanie: masło i cukier roztopić na patelni, dodać wiórki i smażyć na złoty kolor ciągle mieszając. Wystudzić i posypać ciasto. Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Jeśli jest tak smaczne, jak moje ulubione czekoladki raffaello, to już zapisuje przepis i upiekę. A wygląda pysznie. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam, Krystynę.
    Adi.

    OdpowiedzUsuń