środa, 15 stycznia 2014

Bułeczki do mleka



 Skład:

60 g drożdży
1 kg mąki
2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
½ szkl. oleju
2 jajka
szczypta soli

Wykonanie: Do  1 szkl. ciepłego mleka wsypać  łyżkę cukru, łyżkę  mąki i rozkruszyć drożdże wszystko rozmieszać i pozostawić aż drożdże zaczną rosnąć. Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać aż będzie gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić albo i potroić swoją objętość) wyrobić jeszcze raz, uformować gruby rulon i odcinać kawałki  (ok. 2 cm grubości) z każdej części uformować długie cienkie wałeczki. Z wałeczka uformować bułeczki w następujący sposób: zrobić  dużą pętlę z dziurką w środku, tak, aby pozostały dosyć długie końcówki, następnie obie końcówki przepleść jeszcze raz jedną od dołu włożyć do dziurki, a drugą od góry przepleść również do dziurki. Uformowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut, następnie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką lub makiem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180* C około 25 min. Smacznego

1 komentarz: