niedziela, 8 grudnia 2013

Falbanki z chili con carne




Szybki i syty obiad


Składniki:


0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
makaron falbanki (użyłam z lubelli)
1 cebula
czerwona papryka
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka krojonych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
sól, pieprz


1. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
2. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę a następnie dodać mięso. Smażyć ok. 5 minut. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.
3. Do mięsa z cebulą dodać paprykę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz puszkę pomidorów krojonych. Smażyć do momentu odparowania soku z pomidorów. Następnie dodajemy kukurydzę, czerwona fasolę i zioła prowansalskie. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem do sosu dodajemy odcedzony makaron i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz