czwartek, 28 listopada 2013

Domowy chleb pszenno-żytni z ziarnami

Nie ma nic piękniejszego od aromatu świeżutkiego chleba pieczonego w domu! 
Przepis ten dostałam od mojego taty, który w każdą sobotę w swojej "emigracyjnej" kuchni przywołuje nim odrobinę polskości... Serdecznie polecam!



Domowy chleb pszenno-żytni z ziarnami

Składniki:

500 g maki pszennej
150 g mąki żytniej
400 ml wody
1 opakowanie drożdży instant
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki dowolnych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)


Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na pól godziny. Po półgodzinie dodać 1/3 szklanki ziaren i odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Po upływie podanego czasu, ciasto przełożyć do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny dajemy ciastu wyrosnąć przez pól godziny. Następnie chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy 45 minut. A o to pyszny efekt  pracy! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz