Składniki:
Omlet: 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, sól, pieprz
Nadzienie: 8 średnich pieczarek, 4 plastry boczku wędzonego, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, olej
Na wierzch: kukurydza, 2 plastry sera żółtego
Przygotowanie:
1. Nadzienie: na rozgrzaną patelnie wrzucamy boczek pokrojony w paski, a po chwili pokrojoną w kostkę cebulę. W osobnym garnku dusimy pokrojone w kostkę pieczarki do których pod koniec dodajemy posiekany drobno szczypiorek. Składniki nadzienia wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku.
2. Omlet: do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mąkę, ubijamy mikserem. doprawiamy do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy masę jajeczną. Nie mieszaj, poczekaj aż omlet zarumieni się z jednej strony wtedy przy pomocy łopatki przewróć go na druga stronę. Na połowę omleta nałóż wcześniej przygotowane nadzienie na które połóż ser żółty. Smaż jeszcze chwile. Po wyłożeniu omleta na talerz wierzch posyp żółtym serem.
Nadzienie: 8 średnich pieczarek, 4 plastry boczku wędzonego, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, olej
Na wierzch: kukurydza, 2 plastry sera żółtego
Przygotowanie:
1. Nadzienie: na rozgrzaną patelnie wrzucamy boczek pokrojony w paski, a po chwili pokrojoną w kostkę cebulę. W osobnym garnku dusimy pokrojone w kostkę pieczarki do których pod koniec dodajemy posiekany drobno szczypiorek. Składniki nadzienia wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku.
2. Omlet: do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mąkę, ubijamy mikserem. doprawiamy do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy masę jajeczną. Nie mieszaj, poczekaj aż omlet zarumieni się z jednej strony wtedy przy pomocy łopatki przewróć go na druga stronę. Na połowę omleta nałóż wcześniej przygotowane nadzienie na które połóż ser żółty. Smaż jeszcze chwile. Po wyłożeniu omleta na talerz wierzch posyp żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz