niedziela, 8 grudnia 2013

Gałki z żółtym serem








 Składniki:

70 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
1 czerstwa bułka
2 ząbki czosnku
20 dag sera żółtego
bułka tarta
sezam
majeranek
oregano 
słodka papryka
sól. pieprz

 Ser żółty pokroić w kostkę. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek. Wystudzić i dodać do mięsa, jajka i odciśniętej czerstwej bułki. Doprawić ziołami, papryką i solą do smaku. Dobrze wyrobić masę mięsną. Formować klopsiki i dodawać do środka kostkę sera żółtego. (Mój sposób na przywieranie masy mięsnej do dłoni to maczanie rąk w misce zimnej wody przed lepieniem każdego klopsika). Klopsiki obtaczać w bułce tartej i sezamie. Smażyć w głębokim oleju. 
Świetnie smakują jako danie obiadowe podane z ziemniakami i surówką ale także jako zimna przystawka :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz