Biszkopt:
·
4 jaja
·
1 szkl. cukru
·
1 szkl. mąki
·
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek i delikatnie
wymieszać. Piec 25 min. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, można nasączyć
wodą z sokiem z cytryny.
Masa:
·
3 szkl. mleka
·
3 żółtka
·
3 łyżki mąki pszennej
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
¾ szkl. cukru
·
cukier waniliowy
·
wódka do smaku
·
25 dkg masła
Wykonanie: w jednej szklance mleka
roztrzepać ziółka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem,
ugotować budyń. Masło utrzeć dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Na
końcu dodać wódkę. Wystudzone ciasto przełożyć połową masy, drugą częścią masy
posmarować wierzch biszkoptu.
Posypka:
·
20 dkg masła lub margaryny
·
20 dkg wiórków kokosowych
·
2 łyżki cukru
Wykonanie: masło i
cukier roztopić na patelni, dodać wiórki i smażyć na złoty kolor ciągle
mieszając. Wystudzić i posypać ciasto. Smacznego!!!
Jeśli jest tak smaczne, jak moje ulubione czekoladki raffaello, to już zapisuje przepis i upiekę. A wygląda pysznie. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Krystynę.
OdpowiedzUsuńAdi.