środa, 8 stycznia 2014

Pomarańczowa delicja






Biszkopt:

5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. dodajemy stopniowo pozostałe składniki: żółtka, wodę, maki, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 25 min. Studzimy.

Masa pomarańczowa:

2 opakowania budyniu wanilioweho
4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej z miąższem)
2 opakowania delicji pomarańczowych

3 szklanki soku gotujemy. w pozostałej szklance rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującego się soku, cały czas mieszamy. Gorący wykładamy na biszkopt i układamy na nim delicje.

  
 
Masa śmietanowa:
0,6 l śmietanki 30%
2 galaretki pomarańczowe

Galaretki rozpuszczamy w  3/4 szklanki gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijmy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę. Wykładamy na masę pomarańczową. Na wierzch ścieramy czekoladę deserową.


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, apetycznie i chętnie zjadłabym taki kawałek :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń