Często kiedy pytam znajomych: " lubisz zupę cebulową?" odpowiedź jest jedna: "fuuu... cebulowa?!", więc pytam: "a jadłeś?", i słyszę "nooo, nie". Tak to właśnie jest z zupą cebulową - nie lubią jej najczęściej Ci, którzy jej nie próbowali bo cała reszta traci dla niej głowę :)W moim rodzinnym domu często gościła na niedzielnym stole.
ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI I ŻÓŁTYM SEREM
Składniki
1 litr bulionu
1 kg cebuli
bułka paryska
ser żółty
sól, pieprz
1. Bułkę kroimy w drobną kostkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do
temp. ok 150 st. Co parę minut zaglądamy i mieszamy aby równo się
zarumieniła.
2. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu
i smażymy na oleju. Kiedy cebula będzie miękka blenderujemy ją do
uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się bulionu wlewamy masę
cebulową, chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Po nalaniu do talerzy
dodajemy grzanki i posypujemy serem. PYCHOTA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz