• 500 g mąki pszennej
• 100 g otrębów pszennych
• 140 ml wody
• 100 ml mleka
• 25 g drożdży
• 3 płaski łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki oliwy
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut.
Mieszamy pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz..
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy dość gruby wałek, który kroimy na równe (ok. 3 cm) części. Z każdej części formujemy bułeczki (według własnego uznania formujemy w kształcie kulki, bądź krótkie wałeczki zawiązujemy na węzeł) układamy na papierze do pieczenia w odstępach minimum 2 centymetrów i pozostawiamy do wyrośnięcia przykrywając delikatnie ściereczką na ok. 30 minut.
Po 30 minutach bułeczki smarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.
Do ciasta można dodać siemię lniane, pestki słonecznika lub pestki dyni.
środa, 22 stycznia 2014
środa, 15 stycznia 2014
Bułeczki do mleka
Skład:
60 g drożdży
1 kg mąki2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
½ szkl. oleju
2 jajka
szczypta soli
Wykonanie: Do 1 szkl. ciepłego mleka wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki i rozkruszyć drożdże wszystko rozmieszać i pozostawić aż drożdże zaczną rosnąć. Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać aż będzie gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić albo i potroić swoją objętość) wyrobić jeszcze raz, uformować gruby rulon i odcinać kawałki (ok. 2 cm grubości) z każdej części uformować długie cienkie wałeczki. Z wałeczka uformować bułeczki w następujący sposób: zrobić dużą pętlę z dziurką w środku, tak, aby pozostały dosyć długie końcówki, następnie obie końcówki przepleść jeszcze raz jedną od dołu włożyć do dziurki, a drugą od góry przepleść również do dziurki. Uformowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut, następnie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką lub makiem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180* C około 25 min. Smacznego
poniedziałek, 13 stycznia 2014
Rolada rybna w galarecie
Idealne danie dla osób dbających o linie :)
Skład:
1 kg filetów rybnych (mintaj, dorsz lub inne)
1 bułka namoczona w mleku
1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona ze szczyptą Vegety na oleju
2 jaja
6 łyżek kaszy manny,
4 łyżki bułki tartej,
posiekany koperek,
pieprz kolorowy i cytrynowy,
ugotowana marchewka.
Wykonanie: W maszynce do mięsa zemleć rybę, przysmażoną cebulę osączoną bułkę i marchewkę. Wbić jaja, dodać koperek, kaszę, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić masę. Uformować wałek, zawinąć go w lnianą ściereczkę, końce związać ułożyć w szerokim garnku, zalać bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu ok. 45 min. Gdy rolada ostygnie kroimy w grube plastry (ok. 1 cm). układamy na półmisku dekorujemy (jajkiem, groszkiem, marchewką, natką pietruszki). Rozpuszczamy żelatynę łączymy z bulionem i zalewamy roladę, odstawiamy do stężenia. Smacznego!!!
Świetnym dodatkiem do rolady jest sos chrzanowy - POLECAM!
niedziela, 12 stycznia 2014
Wałeczki z mielonego mięsa w sosie pieczarkowym
Wałeczki:
0,5 kg mielonego mięsa z szynki
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
łyżeczka maggi
sól, pieprz
Zmiażdzony czosnek podsmażamy na oleju i dodajemy do miski z mięsem mielonym. Bułkę moczymy w wodzie i odciśnietą wrzucamy do mięsa. Dodajemy jajko sól i pieprz i maggi. Wyrabiamy masę mięsną formujemy wałeczki i smażymy na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:
250 g pieczarek
1 cebula
2 szklanki bulionu
1-2 łyżki mąki
szklanka śmietany do zup i sosów
natka z pietruszki
sól, pieprz
W rondlu zeszklić cebulę pokrojona w drobną kostkę, dodać pokrojone w plastry pieczarki i chwile smażyć mieszając. Wlewać stopniowo bulion i zagotować. Mąkę bardzo dokładnie wymieszać ze śmietaną z dodatkiem łyżki gotującego się bulionu z pieczarkami ( wtedy śmietana się nie zważy) i dodać do bulionu, zagotować. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Przelać do większego garnka i dodać wałeczki. Przed podaniem posypać obficie drobno posiekaną natką z pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz surówką (przepisy na moim blogu) :)
Surówka z marchewką, jabłkiem i chrzanem
4 marchewki
jabłko
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
Jabłko i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy cukier, chrzan i zmieszany razem majonez z jogurtem. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Osobiście dodaje sporo pieprzu :)
jabłko
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
Jabłko i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy cukier, chrzan i zmieszany razem majonez z jogurtem. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Osobiście dodaje sporo pieprzu :)
Sałatka jarzynowa "w kosteczkę"
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
pól selera
4-5 ogórków kiszonych
2 jajka ugotowane na twardo
2 cebule
2 jabłka
puszka groszku
puszka kukurydzy
1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy w osolonej w wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę podobnie jak obrane ogórki, cebulę, jajka i obrane jabłko. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę. Następnie majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem i wlewamy do sałatki. Dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kruche ciasteczka
Składniki:
30 dkg mąki
1/2 szkl cukru pudru
1 margaryna
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Makę przesiać na stolnicę razem z proszkiem, dodać margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, jaja, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce ok. godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wykrawać foremkami ciastka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać ciastka. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec w temp. 180 st.C 10-15 min. Smacznego!
środa, 8 stycznia 2014
Pomarańczowa delicja
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. dodajemy stopniowo pozostałe składniki: żółtka, wodę, maki, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 25 min. Studzimy.
Masa pomarańczowa:
2 opakowania budyniu wanilioweho
4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej z miąższem)
2 opakowania delicji pomarańczowych
3 szklanki soku gotujemy. w pozostałej szklance rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującego się soku, cały czas mieszamy. Gorący wykładamy na biszkopt i układamy na nim delicje.
0,6 l śmietanki 30%
2 galaretki pomarańczowe
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijmy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę. Wykładamy na masę pomarańczową. Na wierzch ścieramy czekoladę deserową.
wtorek, 7 stycznia 2014
Raffaello
Możecie wierzyć lub nie ale najlepsze ciasta piecze moja Mama! Smak tego ciasta przypomina mi czasy dzieciństwa... :) Spróbujcie zmierzyć się z Mamuśką - wrzucam przepis :)
Biszkopt:
·
4 jaja
·
1 szkl. cukru
·
1 szkl. mąki
·
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek i delikatnie
wymieszać. Piec 25 min. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, można nasączyć
wodą z sokiem z cytryny.
Masa:
·
3 szkl. mleka
·
3 żółtka
·
3 łyżki mąki pszennej
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
¾ szkl. cukru
·
cukier waniliowy
·
wódka do smaku
·
25 dkg masła
Wykonanie: w jednej szklance mleka
roztrzepać ziółka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem,
ugotować budyń. Masło utrzeć dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Na
końcu dodać wódkę. Wystudzone ciasto przełożyć połową masy, drugą częścią masy
posmarować wierzch biszkoptu.
Posypka:
·
20 dkg masła lub margaryny
·
20 dkg wiórków kokosowych
·
2 łyżki cukru
Wykonanie: masło i
cukier roztopić na patelni, dodać wiórki i smażyć na złoty kolor ciągle
mieszając. Wystudzić i posypać ciasto. Smacznego!!!
niedziela, 5 stycznia 2014
Wafle
Składniki:
Opakowanie wafli tortowych
Szklanka śmietany 18%
szklanka cukru
kostka margaryny
galaretka pomarańczowa
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
(Masę cały czas mieszamy)
W garnku rozpuszczamy kostkę margaryny z cukrem. Następnie dodajemy śmietanę, a gdy się zagotuje wsypujemy galaretkę i 3 łyżki kakao. Ciepłą masą przekładamy wafle.
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórkiem kiszonym
pól główki kapusty pekińskiej
4 ogórki kiszone
marchewka
jabłko
kawałek pora
2 sosy sałatkowe Knorr koperkowo-ziołowe
Przygotowanie:
Kapustę pekińską szatkujemy. Ogórka, obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. Sosy sałatkowe mieszamy z olejem i wodą według wskazówek na opakowaniu, zalewamy warzywa i dobrze mieszamy.
SURÓWKA Z BURAKA
Składniki:
4 czerwone buraki
1 marchew
1 jabłko
zielona część pora
1 łyżeczka octu
2 łyzki oleju
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku lub na parze do momentu aż będą miękkie. Studzimy, obieramy i ścieramy razem z obranym jabłkiem i marchewką na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Dodajemy olej, ocet i cukier. Doprawiamy do smaku.
4 czerwone buraki
1 marchew
1 jabłko
zielona część pora
1 łyżeczka octu
2 łyzki oleju
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku lub na parze do momentu aż będą miękkie. Studzimy, obieramy i ścieramy razem z obranym jabłkiem i marchewką na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Dodajemy olej, ocet i cukier. Doprawiamy do smaku.
KOTLETY SIEKANE
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
pól puszki kukurydzy
150g tartego sera żółtego
3 jajka
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka śmietany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
vegeta
zioła prowansalskie
papryka mielona słodka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka i paprykę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski.. Dodajemy pozostałe składniki- tarty ser, kukurydzę, jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku vegetą, ziołami i papryką mieloną słodką. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy uzyskana masę formując kotlety. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Posty (Atom)