środa, 22 stycznia 2014

Pyszne bułeczki z otrębami

• 500 g mąki pszennej
• 100 g otrębów pszennych
• 140 ml wody
• 100 ml mleka
• 25 g drożdży
• 3 płaski łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki oliwy




Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut.

Mieszamy pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz..

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy dość gruby wałek, który kroimy na równe (ok. 3 cm) części. Z każdej części formujemy bułeczki (według własnego uznania formujemy w kształcie kulki, bądź krótkie wałeczki zawiązujemy na węzeł) układamy na papierze do pieczenia w odstępach minimum 2 centymetrów i pozostawiamy do wyrośnięcia przykrywając delikatnie ściereczką na ok.  30 minut.
Po 30 minutach bułeczki smarować mlekiem lub rozkłóconym  jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.
Do ciasta można dodać siemię lniane, pestki słonecznika lub pestki dyni.

środa, 15 stycznia 2014

Bułeczki do mleka



 Skład:

60 g drożdży
1 kg mąki
2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
½ szkl. oleju
2 jajka
szczypta soli

Wykonanie: Do  1 szkl. ciepłego mleka wsypać  łyżkę cukru, łyżkę  mąki i rozkruszyć drożdże wszystko rozmieszać i pozostawić aż drożdże zaczną rosnąć. Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać aż będzie gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić albo i potroić swoją objętość) wyrobić jeszcze raz, uformować gruby rulon i odcinać kawałki  (ok. 2 cm grubości) z każdej części uformować długie cienkie wałeczki. Z wałeczka uformować bułeczki w następujący sposób: zrobić  dużą pętlę z dziurką w środku, tak, aby pozostały dosyć długie końcówki, następnie obie końcówki przepleść jeszcze raz jedną od dołu włożyć do dziurki, a drugą od góry przepleść również do dziurki. Uformowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut, następnie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką lub makiem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180* C około 25 min. Smacznego

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Rolada rybna w galarecie


 Idealne danie dla osób dbających o linie :)

Skład:
1 kg filetów rybnych (mintaj, dorsz lub inne)
1 bułka namoczona w mleku
1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona ze szczyptą Vegety na oleju
2 jaja
6 łyżek kaszy manny,
4 łyżki bułki tartej,
posiekany koperek,
pieprz kolorowy i cytrynowy,
ugotowana marchewka.

Wykonanie: W maszynce do mięsa zemleć rybę, przysmażoną cebulę osączoną bułkę i marchewkę. Wbić jaja, dodać koperek, kaszę, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić masę. Uformować wałek, zawinąć go w lnianą ściereczkę, końce związać ułożyć w szerokim garnku, zalać bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu ok. 45 min. Gdy rolada ostygnie kroimy w grube plastry (ok. 1 cm). układamy na półmisku dekorujemy (jajkiem, groszkiem, marchewką, natką pietruszki). Rozpuszczamy żelatynę łączymy z bulionem i zalewamy roladę, odstawiamy do stężenia. Smacznego!!!

Świetnym dodatkiem do rolady jest sos chrzanowy - POLECAM!

niedziela, 12 stycznia 2014

Wałeczki z mielonego mięsa w sosie pieczarkowym



Wałeczki:
0,5 kg mielonego mięsa z szynki
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
łyżeczka maggi
sól, pieprz

Zmiażdzony czosnek podsmażamy na oleju i dodajemy do miski z mięsem mielonym. Bułkę moczymy w wodzie i odciśnietą wrzucamy do mięsa. Dodajemy jajko sól i pieprz i maggi. Wyrabiamy masę mięsną formujemy wałeczki i smażymy na złoty kolor.

Sos pieczarkowy:

250 g pieczarek
1 cebula
2 szklanki bulionu
1-2 łyżki mąki
szklanka śmietany do zup i sosów
natka z pietruszki
sól, pieprz

W rondlu zeszklić cebulę pokrojona w drobną kostkę, dodać pokrojone w plastry pieczarki i chwile smażyć mieszając. Wlewać stopniowo bulion i zagotować. Mąkę bardzo dokładnie wymieszać ze śmietaną z dodatkiem łyżki gotującego się bulionu z pieczarkami ( wtedy śmietana się nie zważy) i dodać do bulionu, zagotować. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Przelać do większego garnka i dodać wałeczki. Przed podaniem posypać obficie drobno posiekaną natką z pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz surówką (przepisy na moim  blogu) :)


Surówka z marchewką, jabłkiem i chrzanem

4 marchewki
jabłko
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz

Jabłko i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy cukier, chrzan i zmieszany razem majonez z jogurtem. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Osobiście dodaje sporo pieprzu :)

Sałatka jarzynowa "w kosteczkę"





Składniki:

4 marchewki
2 pietruszki
pól selera
4-5 ogórków kiszonych
2 jajka ugotowane na twardo
2 cebule
2 jabłka
puszka groszku
puszka kukurydzy
1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz


Marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy w osolonej w wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę podobnie jak obrane ogórki, cebulę, jajka i obrane jabłko. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę. Następnie majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem i wlewamy do sałatki. Dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kruche ciasteczka






Składniki:
30 dkg mąki
1/2 szkl cukru pudru
1 margaryna
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Makę przesiać na stolnicę razem z proszkiem, dodać margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, jaja, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce ok. godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wykrawać foremkami ciastka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać ciastka. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec w temp. 180 st.C 10-15 min. Smacznego!

środa, 8 stycznia 2014

Pomarańczowa delicja






Biszkopt:

5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. dodajemy stopniowo pozostałe składniki: żółtka, wodę, maki, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 25 min. Studzimy.

Masa pomarańczowa:

2 opakowania budyniu wanilioweho
4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej z miąższem)
2 opakowania delicji pomarańczowych

3 szklanki soku gotujemy. w pozostałej szklance rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującego się soku, cały czas mieszamy. Gorący wykładamy na biszkopt i układamy na nim delicje.

  
 
Masa śmietanowa:
0,6 l śmietanki 30%
2 galaretki pomarańczowe

Galaretki rozpuszczamy w  3/4 szklanki gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijmy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę. Wykładamy na masę pomarańczową. Na wierzch ścieramy czekoladę deserową.


wtorek, 7 stycznia 2014

Raffaello

Możecie wierzyć lub nie ale najlepsze ciasta piecze moja Mama! Smak tego ciasta przypomina mi czasy dzieciństwa... :) Spróbujcie zmierzyć się z Mamuśką - wrzucam przepis :)



Biszkopt:
·         4 jaja
·         1 szkl. cukru
·         1 szkl. mąki
·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek i delikatnie wymieszać. Piec 25 min. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, można nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Masa:
·         3 szkl. mleka
·         3 żółtka
·         3 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         ¾ szkl. cukru
·         cukier waniliowy
·         wódka do smaku
·         25 dkg masła
Wykonanie: w jednej szklance mleka roztrzepać ziółka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Masło utrzeć dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać wódkę. Wystudzone ciasto przełożyć połową masy, drugą częścią masy posmarować wierzch biszkoptu.
Posypka:
·         20 dkg masła lub margaryny
·         20 dkg wiórków kokosowych
·         2 łyżki cukru
Wykonanie: masło i cukier roztopić na patelni, dodać wiórki i smażyć na złoty kolor ciągle mieszając. Wystudzić i posypać ciasto. Smacznego!!!


niedziela, 5 stycznia 2014

Śmiatanowo-owocowy tort urodzinowy dla dziecka z myszką miki

Tort w całej okazałości

Tort po przekrojeniu


Wafle



Składniki:

Opakowanie wafli tortowych
Szklanka śmietany 18%
szklanka cukru
kostka margaryny
galaretka pomarańczowa
3 łyżki kakao

Przygotowanie:

(Masę cały czas mieszamy)
W garnku rozpuszczamy kostkę margaryny z cukrem. Następnie dodajemy śmietanę, a gdy się zagotuje wsypujemy galaretkę i 3 łyżki kakao. Ciepłą masą przekładamy wafle.

Surówka z kapusty pekińskiej i ogórkiem kiszonym


Składniki:

pól główki kapusty pekińskiej
4 ogórki kiszone
marchewka
jabłko
kawałek pora
2 sosy sałatkowe Knorr koperkowo-ziołowe

Przygotowanie:

Kapustę pekińską szatkujemy. Ogórka, obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. Sosy sałatkowe mieszamy z olejem i wodą według wskazówek na opakowaniu, zalewamy warzywa i dobrze mieszamy.

SURÓWKA Z BURAKA

Składniki:

4 czerwone buraki
1 marchew
1 jabłko
zielona część pora
1 łyżeczka octu
2 łyzki oleju
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku lub na parze do momentu aż będą miękkie. Studzimy, obieramy i ścieramy razem z obranym jabłkiem i marchewką na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Dodajemy olej, ocet i cukier. Doprawiamy do smaku.

KOTLETY SIEKANE


Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
pól puszki kukurydzy
150g tartego sera żółtego
3 jajka
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka śmietany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
vegeta
zioła prowansalskie
papryka mielona słodka
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka i paprykę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski.. Dodajemy pozostałe składniki- tarty ser, kukurydzę, jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku vegetą, ziołami i papryką mieloną słodką. Na patelni rozgrzewamy olej,  łyżką nakładamy uzyskana masę formując kotlety. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. SMACZNEGO!