piątek, 29 listopada 2013

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI I ŻÓŁTYM SEREM

 Często kiedy pytam znajomych: " lubisz zupę cebulową?" odpowiedź jest jedna: "fuuu... cebulowa?!", więc pytam: "a jadłeś?", i słyszę "nooo, nie". Tak to właśnie jest z zupą cebulową - nie lubią jej najczęściej Ci, którzy jej nie próbowali bo cała reszta traci dla niej głowę :)W moim rodzinnym domu często gościła  na niedzielnym stole.





ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI I ŻÓŁTYM SEREM


Składniki


1 litr bulionu
1 kg cebuli
bułka paryska
ser żółty
sól, pieprz

 1. Bułkę kroimy w drobną kostkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 150 st. Co parę minut zaglądamy i mieszamy aby równo się zarumieniła.

2. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i smażymy na oleju. Kiedy cebula będzie miękka blenderujemy ją do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się bulionu wlewamy masę cebulową, chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Po nalaniu do talerzy dodajemy grzanki i posypujemy serem. PYCHOTA!




czwartek, 28 listopada 2013

Domowy chleb pszenno-żytni z ziarnami

Nie ma nic piękniejszego od aromatu świeżutkiego chleba pieczonego w domu! 
Przepis ten dostałam od mojego taty, który w każdą sobotę w swojej "emigracyjnej" kuchni przywołuje nim odrobinę polskości... Serdecznie polecam!



Domowy chleb pszenno-żytni z ziarnami

Składniki:

500 g maki pszennej
150 g mąki żytniej
400 ml wody
1 opakowanie drożdży instant
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki dowolnych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)


Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na pól godziny. Po półgodzinie dodać 1/3 szklanki ziaren i odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Po upływie podanego czasu, ciasto przełożyć do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny dajemy ciastu wyrosnąć przez pól godziny. Następnie chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy 45 minut. A o to pyszny efekt  pracy!